Harasjömåla-helg

Juli 2010
Fredag

Vi - fem fiskekamrater från Karlskrona - packar bilen full och tar E22:an till beatet av AC/DC mot Olofström. När tältplats och fiskekort är ordnat kan det efterlängtade fisket inledas. Eftersom gänget består av både spinn- och flugfiskare delar vi på oss. Emil, Alexander och jag testar de små flugfiskedammarna utan resultat. Fisken finns där och visar sig glatt men vägrar hugga på det som bjuds. Mängden knott och mygg tilltar och vi flyr mot vårt tält för att hålla kväll.

Lördag

Med blodsugna knott och mygg i hasorna beger vi oss till norra delen av området och möts även där av fisk i ytan men huggen uteblir. Spänningen stiger vid nästa sjö där Alex ser skymten av silver i linänden. Tyvärr blir spänningen kortlivad och fisken kliver av precis framför fötterna. Vi avverkar sjö efter sjö med endast några småabborrar som resultat. Nästa sekvens står Michael för när han mumlar något om att det tynger till i linändan och i nästa sekund blir en fin regnbåge luftburen och kastar iväg draget.

Framåt middagstid är vi tillbaka vid tältet, nyduschade och redo inför kvällen. Michael och Fredrik anser istället att en knottfylld kväll får räcka och vi lämnar av dem i Olofström. Efter lite mat är vi återstående tre tillbaks vid vattnet. Kvällen blir tyvärr en repris från förra och återigen flyr vi från knotten.

Söndag

Sista fiskedagen inleds klockan sex. Vi fortsätter där vi avslutade kvällen innan och fisken sprätter fortfarande i ytan trots den intensiva värmen. Efter en stund drar jag en teori om att flicksländor står på menyn och lägger ut en lätt modifierad dagslända som ganska omgående försvinner bakom en kaskad av vatten. Några dramatiska minuter senare får en stridbar regnbåge syna det daggbeklädda gräset.

Fisket fortsätter men så fort solen kommer över trädtopparna slutar ytaktiviteten och vi vandrar vidare till nästa sjö. Några fler småabborrar får avsluta helgens fiske och vi river tält, betalar och beger oss mot Karlskrona igen.

Text: Niklas Leijon


Björnagylet

Foto: Emil Gedda


Niklas Regnbåge

Foto: Emil Gedda